Verbinding voelen: Hoe zet ik mijn Relatiecircuits AAN?

sep 17, 2020 | Relaties

Zoals je hebt kunnen lezen in de vorige Blog is de stand van je Relatiecircuits van cruciaal belang om verbinding met de ander te ervaren! En we leerden dat de UIT stand niet bijdraagt aan je welzijn. Maar hoe krijg je je Relatiecircuits dan weer AAN? Het geven en ontvangen van waardering helpt je de Relatiecircuits van je brein te activeren. Daardoor kun je de AAN-knop weer inschakelen. Ik (Theo) zal een voorbeeld geven uit mijn eigen leven:

In ons huwelijk hebben we nogal turbulente periodes beleefd. Het gebeurde regelmatig dat ik werd geraakt door een opmerking van Elly en me gekwetst voelde. Ik herinner me dat ze mij ‘out of the blue’ wees op het feit dat ik vergeten was om iets voor haar mee te nemen uit de winkel. Ik voelde me terecht gewezen, alsof ik iets fout gedaan had. Acuut schakelden mijn circuits UIT. Ik trok me terug, knorrig en afstandelijk. Ik was in gedachten hard aan het werk om te verzinnen hoe ik dit had kunnen voorkomen. Negatieve beelden, conclusies en interpretaties over Elly werden in mijn hoofd geactiveerd. Ik was bang om er iets over te zeggen en ruzie te krijgen. Het liefst vermeed ik een conflict. Ik hoopte dat zij, zonder mijn woorden, wel zou begrijpen dat ze me gekwetst had.

Wanneer we dan in dezelfde ruimte waren kon zij natuurlijk op haar ‘klompen’ aanvoelen dat er iets niet in de haak was. Mijn starre, afstandelijke opstelling maakte dat ook Elly, op haar beurt zich gekwetst voelde. In een mum van tijd zaten we allebei gevangen op ons ‘eenzame eiland’, de Relatiecircuits UIT. Ik ben blij dat ik nu weet hoe ik ze weer AAN kan zetten. Ik breng mezelf even tot rust, neem wat diepe ademteugen en loop een rondje. In plaats van negatieve beelden te activeren, her-activeer ik een mooi voorval met Elly. Ik herinner me dat zij, vol trots, aan anderen vertelde hoe ik voor haar een veranda (inclusief een hekje van wilgentakken) getimmerd had. Ik weet nog dat ik me daardoor gewaardeerd en geliefd voelde.

Nu ik dit beeld her-activeer voelt het alsof het net gebeurd is. Ik voel opnieuw haar liefde en trots over mij, het ontspant me. Mijn borstkast wordt wat groter, ik voel ruimte, kracht en ontspanning. Opeens kan ik Elly weer zien als mijn bondgenoot, als mijn vriendin. Ik besef me dat zij niet het slechte met me voor heeft. Ik voel me nog wel gekwetst, maar dat kan ik bespreken met mijn vriendin, de vriendin van mijn leven! Omdat Elly ervaart dat ik haar benader als mijn bondgenoot en niet als mijn vijand, kan ook zij haar Relatiecircuits weer AAN doen en begrijpt ze dat ik me gekwetst voelde. Ik voel weer verbinding, zowel met mezelf als met haar, en daar word ik blij van!

Vreugdeberg gedachtegoed:

Waardering is een mooie herinnering of ervaring HER-activeren of HER-inneren.
Waardering is het ingrediënt dat bepaalt of een relatie sterk of zwak is. Sterk wanneer er veel waardering is en zwak als waardering is ondergesneeuwd. Het op waardering getrainde brein zal de omgeving scannen op goede dingen. Het ongetrainde brein wordt kritisch en is gefocust op fouten. Fouten van anderen of van zichzelf. Het geven en ontvangen van waardering is voor je relatie van levensbelang! Het maakt dat je veel sneller een verbroken verbinding kan herstellen.

Waardering activeert de relationele motor in je brein zodat jij jezelf kunt zijn, bij en met de ander. Door een opgeslagen ‘waarderingsbestand’ in de hersenen te activeren worden niet alleen onze relatiecircuits ingeschakeld, maar kunnen onze hersenen ook de ‘feel good’-chemicaliën vrijgeven waardoor we ons levendig voelen. Ons brein reageert met vreugde als we ons de waardering actief herinneren. Het is net alsof we het opnieuw beleven. We versterken deze vreugde wanneer we het speciale moment niet alleen herinneren met gevoel, maar ook delen met de ander. Als we elkaar daarbij ook aanraken wordt de vreugde nog meer versterkt.

Relatiecircuits AAN = Ik ben blij om bij jou te zijn = Vreugde

In onze trainingen helpen we je actief waardering toe te passen. We geven je voorbeelden en doen de details uit de doeken.

Waardering Her-inneren en delen maakt dat ik nu makkelijker mijn Relatie circuits kan openen. Ik ervaar meer plezier en dankbaarheid in mijn leven. En daar ben ik heel blij mee!

Keertje kijken of een van onze trainingen iets voor je zou kunnen zijn? Kom dan naar onze Snuffelmiddag.

Volg ons op: 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *