Hoe kan je meer verbinding (leren) voelen?

sep 16, 2020 | Relaties

Waarom voelen we soms WEL en soms GEEN verbinding. Wat is dat? De status van onze Relatiecircuits is daarbij cruciaal!

“Opeens bekruipt me een unheimisch gevoel. Net voelde ik me nog zo ontspannen en nu voel ik me kleiner en gespannen worden. Ik zat met Theo gezellig koffie te drinken en we hadden een ontspannen gesprek over ons huis en tuin. Enthousiast vertelde ik mijn idee om de tuin op te leuken door verschillende vaste, bloeiende planten te kopen. Bijna gelijk kwam Theo met een reactie; “We moeten wat zuiniger aandoen hoor Elly. We geven al te veel uit.” Ik zie de uitdrukking op Theo zijn gezicht veranderen, hij kijkt een beetje zorgelijk en afkeurend. Ik vind het niet meer gezellig, ik word gespannen. Ik voel me afgekeurd en boos: “Alsof ik al zoveel uitgeef”. Van het ene op het andere moment verlies ik de verbinding met hem. Ik heb het idee dat Theo mijn plannetje een verkwistende actie vindt. Oude herinneringen komen boven; de afkeuring van mijn vader over mijn aankopen en beelden van ruzies met Theo naar aanleiding van uitgaven die ik ‘wilde’ doen.  Theo voelt mijn spanning en ziet ook mijn gezicht betrekken. Het gesprek loopt vast, het lijkt dat we op dit moment geen vrienden meer zijn en ik ben niet meer blij om bij Theo te zijn. Theo begrijpt in eerste instantie niet waarom ik hem plotseling als ‘vijand’ benader.
Wat gebeurt hier toch?

In dit voorbeeld beschrijf ik de plotselinge verandering van mijn Relatiecircuits. Eerst staan de circuits volop AAN en door een gevoelig onderwerp gaan ze ‘zomaar’ UIT. In ons Vreugdeberg-gedachtegoed hebben we daar een verklaring voor. Lees verder om daar wat meer over te leren.

Vreugdeberg-gedachtegoed:

Ons brein is voorzien van specifieke circuits. Deze helpen me om met de ander verbinding te maken. Elk mens heeft behoefte en verlangen om verbonden te zijn. Als deze circuits functioneren zoals ze zijn ontworpen staan we in de relationele modus. De Relatiecircuits staan dan AAN. Onze spontane en normale ervaring zal voelen als relationeel en verbonden. Ik ervaar een verlangen om verbinding te hebben met de ander, die ik als een relationeel wezen waarneem. Ik ben me bewust van de kwaliteiten van hem of haar. Ik ben oprecht bezorgd en gecompassioneerd met wat de ander denkt en voelt. Ik ontvang hem of haar als een bron van vreugde en ik ben blij om bij deze persoon te zijn. Ik heb zowel het verlangen als het vermogen om me op de ander af te stemmen. Ik ben flexibel en creatief in het omgaan met onverwachte situaties die van me vragen mijn plannen te veranderen. Kleine dingen kruipen niet onder mijn huid. Ik neem de ander waar als een bondgenoot, zelfs in relationeel moeilijke situaties. Ik wil hem of haar vergezellen in een samenwerkingsproces om de situatie te verkennen. Ik wil het perspectief van de ander begrijpen en samen zoeken naar een oplossing die een wederzijdse  tevredenheid geeft. Heerlijk, in die toestand wil ik elke dag zijn!

Maar als ik de ander even niet zo graag mag, of plotseling wordt geraakt door wat hij of zij zegt, sluiten mijn Relatiecircuits. Ik ervaar weerstand naar die persoon, ik kan dan angst, wrok, irritatie of boosheid voelen. Mijn Relatiecircuits gaan UIT waardoor ik ook gelijk UIT de relationele modus schiet. Ik wil helemaal niet meer verbonden zijn! De ander is niet langer mijn bondgenoot. Ik neem hem of haar niet meer waar als een relationeel wezen. Ik ben me niet meer bewust van iemands kwaliteiten. Ik ben niet meer geïnteresseerd in de gedachten en gevoelens van de ander. Ik ervaar de aanwezigheid van deze persoon eerder als een bron van lastigheid of problemen, dan als een bron van vreugde. Ik ben helemaal niet meer blij om bij die ander te zijn. Ik kan en wil me niet meer op hem of haar afstemmen. Ik ben star en niet in staat om flexibel te zijn, laat staan “out of the box” te denken. Kleine dingen  zijn te groot om te kunnen verdragen. Ik ervaar het probleem als veel belangrijker dan de relatie.  Ik ga deze persoon oordelen en ondervragen. Ik focus me op het oplossen van ‘het probleem’.. Het gevolg is dat ik me emotioneel op een ‘eenzaam eiland’ bevind, alleen en afgesloten. Dit is een ongewenste toestand en het is belangrijk dat we leren zo snel mogelijk de Relatiecircuits weer AAN te doen.

Help! Hoe krijg ik mijn Relatiecircuits AAN? Lees daar over in de blog: ‘Verbinding voelen? Zet je Relatiecircuits AAN’

Volg ons op: 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *