In de knoop<> Uit de knoop

okt 24, 2022 | Relaties

Uit de praktijk van Theo, therapeut en teamlid van Vreugdeberg:

Aan het begin van mijn gesprek met een echtpaar verzucht de echtgenoot: “Theo, samen doorpraten over het onderwerp waar we het de vorige keer over hadden is een ramp. Het escaleert voor we het in de gaten hebben. We doen elkaar pijn en de afstand tussen ons wordt steeds groter”.

Wat ben ik op zo’n moment blij met het gedachtengoed van Vreugdeberg waarin WAARDERING essentieel en onmisbaar is. Het ontvangen van waardering maakt dat je voelt dat je van waarde bent, je doet er toe!  Gemis aan waardering doet omgekeerde; het zegt dan iets als: “ik doe er niet toe en ik doe het steeds niet goed (genoeg), ik ben blijkbaar niet belangrijk!”.

Ik zag dat ze beiden gebrek aan waardering hadden en vertelde hen er over. Ze herkenden het onmiddellijk. Nadat ik had uitgelegd hoe je waardering geeft, (Het komt best nauwkeurig hoe je dit doet) lukte het hen om elkaar te waarderen. Het raakte hen beide op een bijzondere diepe manier!

Het ging een beetje als volgt: “… ik waardeer jou dat je er was toen ik hulp nodig had, het gaf me een gevoel dat je me zag, ik voelde me gesteund, geliefd en in mijn hartstreek voelde ik het warm worden!”. Beiden ontvingen het van elkaar, met een lach en met een traan! Hand in hand liepen ze later samen naar de auto :-). Ik blijf achter met een brede grijns op mijn gezicht, de spiegelneuronen hebben hun werk gedaan. Ik ervaar hoe vreugde aanstekelijk werkt!

Spreekt je dit aan? Kijk dan eens bij het Vreugdeberg aanbod en kom eens langs op een snuffelmiddag. Direct voor een training aanmelden mag natuurlijk ook.

Volg ons op: 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *